Καλώς Ήλθατε.

Ηρωικό Γένος Ανθρώπων,

Προκατακλυσμιαίων.

49187πΧ. - 9605πΧ.: Πρόσωπα Αυτεξούσια Άφθαρτα σε "φθαρτά" Βιο-Υλικά θνητά Σώματα

Ιδαίοι και Άτλαντες.

Αρκετό καιρό μετά την ανάληψη καθηκόντων των Ολυμπίων θεών στον Κόσμο έγινε πραξικόπημα από τον Τυφώνα, γιο του Τάρταρου, που κατέλαβε πραξικοπηματικά τον θρόνο τους Ολύμπου. Ο Ζεύς επανήλθε στον θρόνο του Ολύμπου με την βοήθεια Ερμή και Ήρωα Αίγυπου και κατεδίωξε τον πραξικοπηματία Τυφώνα.

Η περίοδος του Τυφώνα άφησε κατάλοιπα στο Ηρωικό όμως Γένος Ανθρώπων που έκτοτε είχε ήδη διασπαστεί σε Ολύμπιους Δία Φθίας (Αθηναίους και Ιδαίους) και καταχθόνιους Τυφώνα Ταρταρίας (Άτλαντες).


Άτλαντες προκατακλυσμιαίοι,

Η διάσπαση σε Αθηναίους και Άτλαντες έκτοτε προκαλεί αντιπαραθέσεις με ανελέητους Ηρωικούς Πολέμους τους "Τρωικούς"ς. Οι "Τρωικοί" πόλεμοι εξακολούθησαν και μετά την Μεγάλη Τρωική καταστροφή από ηρωικούς απογόνους, του Σιδηρού Γένους Ανθρώπων.

Ωγύγου, Δάρδανου, Κέκροπα (Εκστρατείες).

Οι Άτλαντες Ατλαντίδας και Τάρταρου Ανταρκτικής με εκστρατείες κατέλαβαν τις ακτές και νήσους της τρίαινας (που το παρουσιάζουν ως Σύμβολό τους) του Ωκεανού και κατάφεραν να καταλάβουν τις Ηπείρους και πολλές ακτές και νήσους Τηθύος με στόχο την Μυστική Φθία και τον Όλυμπο των θεών. Έτσι κατάφεραν για μια μεγάλη περίοδο με εκστρατείες να έχουν στην δικαιοδοσία τους και τον λαό των ακτών και νήσων, εντός των Ηρακλείων Στηλών, της Τηθύος θάλασσας.

Συγκεκριμένα

Με Εκστρατεία του Ατλάντιου Ωγύγου, κατέλαβαν τις Νότιες και Ανατολικές ακτές της Τηθύος από την οροσειρά του Άτλαντα, την Λιβύη μέχρι Αίγυπτο -Αιθιοπία, την Γέφυρα και νήσους Ανατολικής 'Ασπρης Τηθύος Θάλασσας μέχρι το κέρατο της Αφρικής και Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα (Ωγυγία).

Οι Άτλαντες (Τελχίνες) κατέλαβαν την προκατακλυσμιαία Κνωσσό Τηθύος (Τελχινεία Κρήτη και Ρόδο). Φαντασιόπληκτοι (ψεκασμένοι) φαντάζονται ότι η πανάρχαια (Τελχινεία) Κνωσσός Τηθύος Κρήτης είναι βυθισμένη στον Βυθό της θάλασσας μεταξύ των σημερινών ακτών Κρήτης και Νήσου Δία.

Παράλληλα με εκστρατεία υπό τον Ατλάντιο Δάρδανο στην βόρεια ακτής Τηθύος κατάλαβαν τις Δυτικές ακτές Κυανής Τηθύος, (Ιβηρία Δύσης και κυανή Ακτή) προς τα βόρια όρια Αιγηίδας, την Δαρδανία. Εν συνεχεία Διέσχισαν τον Ελλήσποντο (Δαρδανέλια) και κατέλαβαν την Μυσία της Μικράς Ασίας και τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τον Καύκασο (Ιβηρία Ανατολής). Κατέλαβαν έτσι όλη την Βόρεια Ευρασία,, την Σιβηρία (Ιβηρία Βορά) προκαλώντας ολοκαυτώματα και μετακινήσεις λαών προς τις νότιες θερμές ακτές και νήσους Τηθύος, την Ιταλία και την Αιγηίδα (Αίμος, Αρχιπέλαγος Αιγαίου, Μικρά Ασία) .

Επιπρόσθετα με την ναυτική Εκστρατεία υπό τον Ατλάντιο Κέκροπα κατέλαβαν τις Νήσους Ανατολικής Κυανής Τηθύος και τις ακτές της Λατινικής-Ιταλικής χερσονήσου και απείλησαν και την Αθήνα ("ψεκασμένοι" φαντασιόπληκτοι αναφέρουν την κοντά στο Σούνιο, που σήμερα πρέπει να αναζητηθεί στον βυθό του Σαρωνικού.

Οι εκστρατείες Ατλάντων προκάλεσαν την μήνιν των Ολυμπίων θεών που με θεομηνίες -κατακλυσμούς, (Ωγύγου, Δαρδάνου και Κέκροπα) τους εμπόδισαν να καταλάβουν την μυστική προκατακλυσμιαία Φθία και απειλήσουν τους θεούς στον Όλυμπο,

Τελχίνες.

Η Μυθολογία αναφέρει προσπάθεια χθόνιων δαιμονικών (δαιμονισμένων) επικίνδυνων σιδηρουργών και μάγων του Κάτω Κόσμου, τους Τελχίνες, που είχαν αναθρέψει τον Ποσειδώνα με τον Απόλλωνα στον ρόλο του Ήλιου.

Οι Τελχίνες, Ατλαντική φυλή απόγονοι Τιτάνων, είχαν εγκατασταθεί στην προκατακλυσμιαία Κνωσσό (Τελχινεία) της Νήσου Κρήτης.

Πέντε Τελχίνες, Τιτάνες, της προκατακλυσμιαίας Τελχινείας Κνωσού, παιδιά της Τιταίας, παραγιοί σε Τελχίνες της Ρόδου, μεταλλουργοί, κατασκεύασαν Άρπη (δρεπάνι), με το οποίο σχεδίαζαν να διαμελίσουν (σε δεκαπέντε τεμάχια) για να φάνε τον νεαρό θεό Δία, επειδή έριξε στα Τάρταρα τους ερπετοειδείς Τιτάνες. Απέτυχαν γιατί από μοιραίο λάθος τους, αντί να διαμελίσουν τον νεαρό θεό Δία, διαμέλισαν τον υιό του Δία, τον νεαρό θεό Ζαγρέα.

Ιδαίοι Δάκτυλοι,

Οι ιθαγενείς από το Βόρειο Αιγαίο, Νήσο Λήμνο και Σαμοθράκη, οι Κάβειροι (Καβείρια μυστήρια) μετακινούνται προς Ίμβρο , Τένεδο και Τρωάδα.

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι της ελληνικής Μυθολογίας είναι απόγονοι Πελασγών Κάβειρων Λήμνου-Σαμοθράκης και Μεταλλουργοί Ηφαίστου με ενδιάμεση μετεγκατάσταση το όρος Ίδα Τρωάδος- Μυσίας (και παραπέρα σε Ίδη Φρυγίας κατά Διόδωρο Σικελιώτη), μετανάστευσαν και στα παράλια Μικράς Ασίας, Παλαιστίνη, Δωδεκάνησα και Κρήτη Οι Ιδαίοι ή Κάβειροι γνώριζαν μυστηριώδεις μαγικές πρακτικές (καβείρια μυστήρια) με προσήλυτους στη μυστική λατρεία τους.

Υπάρχουν πολλοί Ιδαίοι Κάβειροι από τους οποίους ξεχωρίζουν προκατακλυσμιαία πέντε Ιδαίοι Δάκτυλοι στο τέλος της ηρωικής εποχής συνεργάτες ηρώων και Ολύμπιων θεών. 

Εν προκειμένω αναφέρονται πέντε αδελφοί Ιδαίοι Δάκτυλοι με ονόματα Δακτύλων του χεριού ήτοι:

Ο Αντίχειρ ή πρωτότοκος Ιδαίος Δάκτυλος Ηρακλής, ιδρυτής των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των αδελφών του, Ιδαίων Δακτύλων.

Ο Δείκτης Αιώνιος, 

Ο Μεσαίος ή Επιμήδης,

Ο Παράμεσος θεραπευτικός ή  Ιάσιος και

Ο Μικρός  Ίδα ή Ασείδας. 

Αυτούς τους πέντε Ιδαίους δακτύλους είχε επιλέξει για ακολούθους η Μεγάλη Μητέρα των θεών Ρέα (ή Κυβέλη). Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι είχαν αναλάβει την "φύλαξη" στην περίοδο ανατροφής του υιού της Ρέας, του θεού Δία, κρυφά από τον σύζυγό της και πατέρα του Κρόνο. Με εντολή της Ρέας οι Ιδαίοι είχαν την εντολή φύλαξης του Δία και αντιμετώπισης κάθε κακόβουλο απεσταλμένου των ερπετοειδών Τελχείνων- Τιτάνων του Κρόνου.Οι Ιδαίοι δάκτυλοι ανέλαβαν αργότερα επίσης και την φύλαξη του θεού Ζαγρέα που ο θεός Ζευς, που ο Ζαγρεύς ως υιός του, τους ανέθεσε.

Οι πέντε Ιδαίοι Δάκτυλοι, Κουρήτες ιερείς προστάτες του Δία αντίκρισαν την στεριά στην ανατολική Κρήτη, την Σητεία και ονόμασαν τα Σητειακά Όρη, Ίδα. Τα αρχαία ποτάμια -χείμαρρους απορροής που περνούσαν μέσα από τα Λιβάδια Σητείας στην ένωση τους όπου σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή προς την Θάλασσα, πηγή της Ζωής της Νύμφης Ίδης. Το εκεί σπήλαιο Ιδαίο Άντρο σύντομα μετονομάστηκε σε Δικταίο Άντρο ως κέντρο Δικτύου ιερών Άντρων της Ιδαίας Οροσειράς (Κρήτης). Το Δικταίο Άντρο καθόρισε τον τόπο της πρώτης εγκατάστασής όπου μεταφέρθηκε και "ανατράφηκε" ο Ζευς στο νησί της Κρήτης για να ακολουθήσουν πολλά ιερά διάδοσης της αναγέννησης κάθε έτος θεού. Οι προκατακλυσμιαίοι πέντε Ιδαίοι Δάκτυλοι Κορύβαντες-Κουρήτες προστάτες της ανατροφής του Δία, ήταν και οι πρώτοι ιερείς στα Λιβάδια Ίδας -Ήτ-ιδας (Σητείας) και Ιδά-νου (Ιτά- νου), πρόγονοι των μετακλυσμιαίων Κουρητών Σητείας και Ετεοκρητών Λασιθίου.

Ο Σκάμανδρος πήγαζε από τα Όρη Ίδα (Ιδαία Όρη) Τρωάδος Μυσίας, στη συνέχεια ο ποταμός περνούσε νότια της Τροίας και λίγο πριν τη θάλασσα ενωνόταν με τον ποταμό Σιμόη ....

Οι μετακινούμενοι Λήμνου και Σαμοθράκης μεταλαμπαδεύουν τους Μύθους στην Τρωάδα.

Τα ομηρικά κείμενα αναφέρουν την Τροία ως το θέατρο των ηρωικών μυθολογικών δρώμενων.

Στην συχνά χιονισμένη Οροσειρά της Ίδης της Τροίας (Τρωαδική) με 1774μ.την υψηλότερη κορυφή της Μυσίας οριοθετείται η περιοχή της Τροίας όπου τα πολύ παλιά μυθολογικά δρώμενα θεών και ηρωικού γένους ανθρώπων προ του καταστροφικού Μεγάλου Ηρωικού Πόλεμου Αθηναίων και Ατλάντων, δηλαδή του πρώτου δεκαετούς Τρωικού Πολέμου ( Όμηρος).

Τα μυθολογικά δρώμενα των Μεγάλων Θεών του Βορείου Αιγαίου διαμορφώνονται και μεταλαμπαδεύεται με τις μετακινήσεις και προς τα ενδότερα της Μικράς Ασίας και ευρύτερης Ασίας όπως της Μεγάλης Μητέρας (Magna meter) Κυβέλης ή Ρέας της "Φρυγικής Ίδης" στην Άνω Φρυγία στον ποταμό Σαγγάριο.

Όρη Ίδη Τρωάδος (Μυσίας) από παραλία στα νότια της οροσειράς (W). Αυτονόητο ότι η Μυθολογία Λήμνου- Σαμοθράκης -Τρωάδος με τις μετακινήσεις από το Βόρειο Αιγαίο προς Θράκη, Μακεδονία και Βοιωτική Θήβα, νοτιοδυτικές Μικρασιατικές Ακτές και αλλού, μεταλαμπαδεύεται. Έτσι ερμηνεύεται η μεταλαμπάδευση σε Καρία, νησιά Ανατολικού Αιγαίου-Κάρπαθο, Νήσο Κρήτη (Κουρήτες) και ευρύτερης Τηθύος Νήσο Κύπρο και Ακτές Παλαιστίνης- Αιγύπτου. Ιδιαίτερα στην Κρήτη ερμηνεύεται η εγκατάσταση και ανατροφή του θεού Δία στην Σητεία της Ανατολικής Κρήτης και από εκεί σε πολλές θέσεις στην Κρήτη και πέραν της Κρήτης στην Αρκαδία ....

Όρη οροσειράς Ίδη ανατολικά όρη Σητείας ή "Δίκτυ" από την αμμώδη παραλία στα Λιβάδια Σητείας όπως τα αντίκρισαν όταν αποβιβάστηκαν στην παραλία αυτή, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, ιεροί προστάτες του Δία.

Η ομοιότητα με τα όρη Ίδη Τρωάδος, καταγωγής των Ιδαίων, έδωσε την ονομασία που διατηρεί σήμερα το υψηλότερο όρος της Κρήτης, ο Ψηλορείτης ή Ίδη της Ιδαίας οροσειράς της Ιδαίας Νήσου Κρήτης (@).


Ιδαίοι Κουρήτες, Κύδωνες και Έλληνες.

Πολλές είναι οι ενδείξεις που αφορούν τους τελευταίους απόγονους του προκατακλυσμιαίου ηρωικού γένους ανθρώπων, με κοιτίδα την Πελασγική Μακεδονία και Θράκη Αιγηίδος. Από την Μακεδονία και Θράκη τα Πελασγικά φύλα, μετακινήθηκαν στις Ακτές και Νησιά της Ευρύτερης Τηθύος Θαλάσσης ως

1) Σίντιες Ιδαίοι και Κάβειροι, μετακινούμενοι στα Νησιά Βορείου Αιγαίου, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ίμβρο, Τένεδο ως Κάβειροι μετακινήθηκαν στην Τρωάδα. Από την Τρωάδα ως Ιδαίοι (όρος Ίδα Τρωάδος -Μυσίας, Σκάμανδρος ποταμός) πιεζόμενοι από {Χαττίτες}, Χιττίτες, Ιλείς, Τεύκρους, Δάρδανούς, Τρώες μετακινήθηκαν αφενός προς τα ενδότερα της Μικράς Ασίας (όρος Ίδη Φρυγίας, Σαγγάριος ποταμός) και αφετέρου νοτιότερα προς Μικρασιατικά Παράλια και νησιά Αιγαίου, νήσο Κρήτη, νήσο Κύπρο ανατολικής Τηθύος. Επίσης προωθούνται εσωτερικά της Μικράς Ασίας προς Λευκό Άρπασο ποταμό ή Μαίανδρο Καρίας που πηγάζει από τον Ταύρο και ακόμα πιο ανατολικά σε Σουμερία, Περσία μέχρι Ινδιών και Νότια σε Παλαιστίνη Αίγυπτο μέχρι Άτλαντα Λιβύης.

Αυτονόητο οι Ιδαίοι Τρωάδος προσέγγισαν την Νήσο Κρήτη από Ανατολικά (Σητεία) όπου εγκαταστάθηκαν ως Ιδαίοι Δάκτυλοι Κουρήτες (Ετεόκρητες) στην Ήτιδα (Ήτις- Σητεία) κι προωθήθηκαν δυτικά προς Λατώ (Λασίθι) και ως λαός της Θάλασσας και προς ευρύτερη Θάλασσα Τηθύ, αφενός δυτικά προς Λάτιο Λατίνης, Ετρουσκία Ιταλικής, Βασκία Ιβηρικής και ανατολικά προς την Φοινίκη και εν συνεχεία εκ Φοινίκης σε Καρχηδόνα (Διδώ = εξ Ιδαίας). Οι Ιδαίοι ονόμασαν την Νήσο Κρήτη Ιδαία Νήσο.

Η τεράστια αίγλη των Σιντίων (Σινδίων) στην Τροία διατηρήθηκε ως ανάμνηση στην Μυκηναϊκή και Αρχαϊκή Εποχή.

2) Σίντιες Σίθωνες και Ηδωνοί, μετακινούνται Νοτιο -Δυτικά και εγκαθίστανται σταδιακά σε Οίτη (Οιταίοι), Βοιωτία (Σίδαι), Κύθνο (Σίθωνες), Αττική (Κυδαθηναίοι), Δυτική Νήσο Κρήτη -Χανιά (Κύδωνες, Cydonians, Cydones ή Keftiu Αιγυπτιακών επιγραφών). Εν συνεχεία μετακινούνται δια θαλάσσης και εγκαθίστανται στην ευρύτερη περιοχή Νότιας Ακτής Μικράς Ασίας - Παμφυλία (Σίδη), Ανατολική Ακτή Παλαιστίνης -Φοινίκη (Σιδών) κα.

Οι Κύδωνες (Keftiu Αιγυπτιακών επιγραφών) μετακινούμενοι προς την ανατολική Κρήτη απωθούν και διαδέχονται στην Κνωσσό τους εκ Τιτάνων Τελχίνες (παλιά ονομασία Κρήτης, Τελχινία) που μεταναστεύουν στην Ρόδο. Χίδες, παραφθοράς Κύδωνες, αναφέρονται από τον Ησύχιο την Κλασσική Εποχή. "Χίδες, Κισσοέτιοι (~ Kissuwatna) = Κνώσσιοι." Οι Κύδωνες διατήρησαν την ονομασία τους στην Κυδωνία μέχρι και την Κλασσική Εποχή.

3) Έλληνες Αρκάδες, Αχαιοί, Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς εγκαθίστανται από την προκατακλυσμιαία ηρωική εποχή σε Αιγηίδα για να προωθηθούν στην μετακλυσμιαία σιδηρά εποχή προς Αιγαίο -Νήσο Κρήτη, Μικρασιατικές Ακτές, Κύπρο κά.

Στην Νήσο Κρήτη οι Κύδωνες συγχωνεύθηκαν στην Κνωσσό με Αρκαδο- Αχαιούς ενώ στην Λατώ Κύδωνες και Ιδαίοι με Δωριείς. Αυτονόητο ότι τους Κύδωνες (Νεοανακτορικής Περιόδου 1480 - 1425 π.Χ.) διαδέχτηκαν οι Αχαιοί (Ahhiyawa) ενώ όσοι μετακινήθηκαν ανατολικά αναμείχθηκαν με τους εξ όρους Ίδα Τρωάδος εγκατεστημένους ομογάλακτους εκ Καβείρων Ιδαίoυς Κουρήτες (Ετεόκρητες) ή Caphtor Αιγυπτίων, που εντοπίζονται στις πόλεις Ήτις ή Ήδις και Ίτανος ή Ίδανος.

Ο Όμηρος αναφέρει κατοίκους της Νήσου Κρήτης ως "πελασγικής" καταγωγής Ιδαίους Ετεόκρητες (Ανατολικά), Κύδωνες (Δυτικά) και Αρκαδο-Αχαιούς και Δωριείς Έλληνες (κεντρικά).

"τὸν δ´ οὖν Διόνυσόν φασι τὴν κατάβασιν ἐκ τῆς Ἰνδικῆς ἐπὶ τὴν θάλατταν ποιησάμενον καταλαβεῖν ἅπαντας τοὺς Τιτᾶνας ἠθροικότας δυνάμεις καὶ διαβεβηκότας εἰς Κρήτην ἐπ´ Ἄμμωνα. προσβεβοηθηκότος δὲ καὶ τοῦ Διὸς ἐκ τῆς Αἰγύπτου τοῖς περὶ τὸν Ἄμμωνα, καὶ πολέμου μεγάλου συνεστῶτος ἐν τῇ νήσῳ, ταχέως καὶ τοὺς περὶ τὸν Διόνυσον καὶ τὴν Ἀθηνᾶν καί τινας τῶν ἄλλων θεῶν νομισθέντων συνδραμεῖν εἰς Κρήτην. γενομένης δὲ παρατάξεως μεγάλης ἐπικρατῆσαι τοὺς περὶ τὸν Διόνυσον καὶ πάντας ἀνελεῖν τοὺς Τιτᾶνας". (Διόδωρος Γ. 73.).

Ίδη Οροσειρά και Ιδαία Νήσος (Κρήτη).

Σίδες (Ιδαίοι, Κύδωνες) και Έλληνες (Αρκάδες Αχαιοί και Δωριείς).

Τα Λαϊκό παραμύθι ταιριάζει με τους μύθους του λαού της θάλασσας Τηθύος,Από την αρχαιολογική διερεύνηση αποκαλύπτεται ότι ταιριάζουν με παλιές προσελεύσεις και εγκαταστάσεις ανθρώπων στην Κρήτη και νήσους (Δωδεκάνησα, Κύπρο κά) καθώς και όλες τις ακτές της θάλασσας Τηθύος, δηλαδή της Λευκής Τηθύος -Μεσογείου (Αιγηίδα, Παλαιστίνη, Αιγύπτου κά), Μαύρης Τηθύος (Ευξείνου Κολχίς, Ταυρίς κά) και Ερυθράς Τηθύος (Αραβία, Ερυθραία, Αιθιοπία κέρατου Αφρικής κά).

Οι ενδείξεις για τους τελευταίους απόγονους του προκατακλυσμιαίου ηρωικού γένους ανθρώπων αποκαλύπτουν ως κοιτίδα Πελασγών, στις περιοχές Αιγηίδος, Αιγαίου, Μικράς Ασίας ως Ελλήνων, Μακεδόνων, Ιλλυριών, Δακών, Θρακών, Φρυγών κα στην Ευρύτερη Θάλασσα Τηθύος.

Έτσι πρωταρχικά από επιζώντες ήρωες Πελασγών διακρίνονται προκατακλυσμιαίες διαφοροποιήσεις, Έλληνες Αρκάδες, Αχαιοί κά και Σίδες, Σίθωνες, Σίντιες κά που μετακινούνται στην Ευρύτερη περιοχή της Τηθύος Θαλάσσης.

Τα Ιερά του θεού Δία μεταφέρθηκαν στην Ανατολική Κρήτη όπου εγκαταστάθηκε, από πέντε μυθολογούμενους Ιδαίους (Δακτύλους), προστάτες του, σε σπήλαιο Άντρο της Ανατολικής Κρήτης, δηλαδή της Σητείας.

Ο Ζευς ανατράφηκε κρυφά από τον πατέρα του (τον Κρόνο) και ανδρώθηκε.

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι με πολλούς ακολούθους Ιδαίους Τρωάδος και Καβείρους Λήμνου και Σαμοθράκης αποτέλεσαν του Πρόγονους των Ετεοκρητών που μετεγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, νήσο Κάρπαθο και Μικρασιατική ακτή σε Καρία, Καρδουχία κά.

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ιερείς προστάτες του Δία προερχόμενοι από της Οροσειρά Ίδη της Τρωάδος Μυσίας της Μικράς Ασίας, έδωσαν και την ονομασία στα Κρητικά Βουνά που ονομάστηκαν και αυτά Ίδη.

Ίσως παλιά τα Βουνά της Ανατολικότερης Κρήτης, δηλαδή της Σητείας, μετονομάστηκαν σε όρη Δίκτυ, ως τα πρώτα που δέχτηκαν το πρώτο ιερό άντρο, το Δικταίο, που θεωρήθηκε ως κεντρικό Δικτύου θυγατρικών επόμενων άντρων στην Ιδαία Οροσειρά. Αργότερα η ονομασία Δικταίο υιοθετήθηκε από τους Λασιθιώτες για το ψηλότερο Λασιθιώτικο Βουνό της Ιδαίας Οροσειράς, το γνωστό σήμερα, Ψυχρό από το οποίο ονομάστηκε και το εκεί θυγατρικό ιερό Ιδαίο Άντρο σε Δικταίο.

Προφανώς όλα τα Βουνά της Κρήτης, από τα Ανατολικά Βουνά , το πρωταρχικό Δίκτυ της Σητείας, το Ψυχρό, ο Ψηλορείτης και τα Λευκά όρη ή Μαδάρες ανήκουν σε Δίκτυο αλυσίδας ιερών της Ιδαίας Οροσειράς μετά την προκατακλυσμιαία προϊστορική Τελχινία Νήσο σε προκατακλυσμιαία προϊστορική Ιδαία Νήσο.

Αυτονόητο ότι αμέσως μετά την καταστροφή εξακολουθεί και μετακλυσμιαία να ονομάζεται Ιδαία νήσος. Η προώθηση του Δικτύου της Ίδης στα Αστερούσια ή και Οροσειρές εκτός Κρήτης όπως Αρκαδίας στο Λύκαιο, παρέχει ιερά δικτύου "ανατροφής" του θεού Δία.

Κρήτης, Προϊστορικές ονομασίες (Αρχαιολόγος Ν Παπαδάκης).

Ο αείμνηστος Αρχαιολόγος Σητείας, Νικόλαος Παύλου Παπαδάκης (Ν.Π.Π. 1942-2001), που είχα την τύχη να συζητήσω μαζί του, πρέσβευε ότι στα προϊστορικά χρόνια, οι νεο- εισερχόμενοι από το Αιγαίο και Μικρά Ασία Ιδαίοι, προσέγγιζαν το Νησί από τις ανατολικές ακτές, δηλαδή τις ακτές της Σητείας (Σαμμώνιο και Σητεία) κομίζοντας τις παραδόσεις γέννησης του θεού Δία από την Ρέα σε σπήλαιο-Άντρο στα όρη Ίδη Τρωάδος -Μυσίας της Μικράς Ασίας. Ο Ν. Παπαδάκης πρέσβευε ότι οι εκ της Μικράς Ασίας νεοφερμένοι ονόμασαν τα όρη της Κρήτης με το όνομα της Μικρασιατικής Οροσειράς Ίδα, ονοματίζοντας Ίδη τα πρώτα βουνά που αντίκρισαν στην Ανατολική Κρήτη, δηλαδή τα Σητειακά Βουνά. Αργότερα μετακινούμενοι δυτικά ονόμασαν Ίδη διαδοχικά και όλα τα επόμενα προς την δύση Βουνά που αποτέλεσαν την οροσειρά της Κρήτης που τελικά καθιερώθηκε ενιαία ως οροσειρά της Ίδης.

Ο Ν Παπαδάκης πρέσβευε, αν κατάλαβα καλά, ότι οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της οροσειράς της Ίδης, όπως το Ψυχρό ή Λασιθιώτικο Ίδη-Δίκτυ και ο Ψηλορείτης ότι υιοθετήθηκαν, ως ιεροί τόποι μεταγενέστερων εγκαταστάσεων Ιδαίων. Οι παραδόσεις των προς δυσμάς μετακινούμενων εξ ανατολών νεοεισερχομένων Ιδαίων (Κουρητών) υιοθετήθηκαν από τους μεταγενέστερους στο δυτικό νησί εισερχόμενους από Αιγαίο και Ιόνιο, Κύδωνες και Αρκάδες, Αχαιούς Δωριείς με ανάπτυξη ιερών σπηλαίων.

Ετυμολογία λέξεων: Σητεία και Ίτανος.

Ίσως ειδικοί διερευνήσουν ετυμολογικά την λέξη "Σητεία" για πιθανές ετυμολογικές σχέσεις με έννοιες εγκατάστασης (=settle) και ανατροφής του Δια από την Νύμφη Ίδη.

Βενετσιάνικα έγγραφα Sittia ή Sithia ή Settia δεν δίδουν πιθανή ετυμολογική προέλευση της έννοιας.

Φαντάζομαι ενδεχόμενη ετυμολογική προέλευση

από το Δία και Ίδα ή Ίδη, όνομα νύμφης πηγής της Ζωής και μιας από τις τροφούς του Δία.

Ητεία <Ιτία <Ιδια [Στράβων],Σηταια <Ήτε-ιδα, Σητεία < Σεε τια < Σε-Δια / Σε-Ιδη ..

Ίτανος. <Ιδα νος,Λασίθι <Λας Ίδη [Λαός Ίδης]

Στυλιανός Θ. Μητρόπουλος.

Η ανάρτηση αυτή διορθώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με σχετικές φωτογραφίες, πληροφορίες, στοχασμούς, δοξασίες, φήμες, συνωμοσίες, μυθοπλασίες, διαλόγους επιστημονικής φαντασίας, παραπομπές από πηγές και παλιά κείμενα, σχετικά ιστολόγια και πολλά πολλά άλλα.

Όλες οι σελίδες αυτής της Ιστοσελίδας είναι Ελεύθερης πρόσβασης από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε