Καλώς Ήλθατε.

Τιτάνες και Ζαγρεύς

Τιτάνες και Διαμελισμός Ζαγρέα.

Τιτάνες, Τιταία και Τυφών.

Από την μυθολογία,  ο Τυφώνας, Άρχων του Κάτω Κόσμου, είχε πρόσβαση στον Πάνω Κόσμο από Πύλες του Κάτω Κόσμου (ή Άδη).

Ο Τυφών, ταξίδευε από την Ταρταρία (Ανταρκτική) μυστικά στην θάλασσα Τηθύος μέσα από τις διάσπαρτες σε Ελλάδα και Κόσμο Πύλες, όπως Αχέροντα κοντά στα Ιωάννινα, ακρωτήριο Ταίναρο, Κωρύκειο Άντρο, Τσούτσουρα (Πύλη Επιμενίδη) και άλλες.

Ο Τυφών, εξακολουθούσε να επιθυμεί να γίνει Αφέντης και του Πάνω Κόσμου και επεδίωκε με καθοδηγούμενους υποτελείς Άτλαντες, να καταλάβει τον Όλυμπο. Εμπόδια του, αφενός υπό τους Βασιλείς της Ηρωικής Φθίας, του Δευκαλίωνα και της Πύρρας Αρραντίτες και αφετέρου οι Ολύμπιοι Θεοί.

Ο Τυφών στην απόγειο επέκτασης της κυριαρχίας των υποτελών του Ατλάντων, είχε καταλάβει πέραν της Ταρταρίας την Ανταρκτίδα και τις ακτές του Ωκεανού (Κυανού, Ερυθρού, Κίτρινου και Μέλανος). Ο Τυφών είχε ιδρύσει την Ηρωική Ατλαντίδα, προπύργιο από όπου είχε προωθήσει την κατάληψη Αμερικής Ευρασίας και Αφρικής. Μόνες ελεύθερες περιοχές παρέμεναν η Υπερβόρεια Αρκτική (Θούλη) και η Ολύμπια Φθία και οι ακτές Τηθύος που και αυτές τις κατέλαβαν οι Ηρωικοί Άτλαντες με στοχευμένες γνωστές εκστρατείες των Ωγύγου, Δάρδανου και Κέκροπα. ΄Έτσι λίγο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο Αθηναίων και Ατλάντων βρίσκονταν κάτω από την Ατλαντική κατοχή ή επιρροή οι Ακτές και Νήσοι Τηθύος, ως Ατλαντικές επαρχίες της Ωγυγίας, Δαρδανίας (Ιβηρο-Σιβηρίας) και Κεκροπίας.

Στην Ωγυγία, με πρωτεύουσα την Θήβα Αιγύπτου και περιφερική πόλη της Τελχίνειας την Τελχίνεια Κνωσό η οποία έχει καταποντιστεί μεταξύ ακτών Κρήτης και Νήσου Δία, διαδραματίζονται γεγονότα σημαντικών αλλαγών.

Στα περίχωρα της Τελχίνειας Κνωσού, δίπλα σε άλσος (της μεγάλης Μητέρας Ρέας) είχε το σπίτι της, η ονομαστή Τιταία. Η οποία είχε γεννήσει εξάδυμα αγόρια. Από τα εξάδυμα είχαν επιζήσει οι πέντε γιοί της Τιταίας, οι Τιτάνες. 

Ο Τυφών περνώντας την Πύλη Επιμενίδη (Τσούτσουρα), ως θεός, επεδίωξε να συναντήσει θαυματουργικά στην Τελχινεία Κνωσσό τους Τιτάνες. Ο Τυφώνας στην συνάντηση αυτή τους επανέφερε την Μνήμη ότι ήταν μεγάλα και τρανά αφεντικά του Πάνω Κόσμου, μέχρι που ο Ζην Ζευς μετά την ήττα τους, στην Τιτανομαχία.τους πήρε την εξουσία στον Πάνω Κόσμο. Ακολούθως ο Τυφών τους θύμισε ότι ο Ζην Ζευς τους φυλάκισε στις ζοφερές και παγωμένες φυλακές του Τάρταρου, τα Τάρταρα.

Ο Τυφώνας τους φθαρτούς Τιτάνες της Τιταίας δηλαδή με θνητά βιο-υλικά σώματα τους, έδωσε τα ονόματα τους ως αιθέριων αθάνατων Προσώπων στα Τάρταρα Ερπετοειδών θεών, Τιτάνων, Υιών Ουρανού και Γαίας. Έτσι τους ονόμασε με τα θεϊκά τους ονόματα, Κοίο, Υπερίωνα, Κρείο, Ιαπετό και Κρόνο. Ο Τυφώνας τους εξήγησε ότι ο έκτος Τιτάνας ο Ωκεανός, δεν συμμετείχε στην Τιτανομαχία και δεν τον είχε φυλακίσει ο Ζην Ζευς ως Πρόσωπο στα Τάρταρα.

Ο Τυφώνας έπεισε τους φθαρτούς ένσαρκους  πέντε Τιτάνες ότι τα φυλακισμένα στα Ζοφερά Τάρταρα, "αιθέρια" αιώνια σώματά τους δεν πρόκειται μετά τον θάνατο τους να τους επιτρέψουν να δουν το φως της ημέρας. Για να βγουν στο φως της ημέρας, τους είπε, ότι πρέπει να βγάλουν από την μέση ολότελα τον Δία όσο είναι αναπτυσσόμενος νεαρός και ευάλωτος.

Εν συνεχεία ο Τυφώνας ενημέρωσε τους Τιτάνες, ότι ο Ζευς ανδρώνεται με προστάτες πέντε Ιδαίους σε Μεγαλιθικό άντρο εποχής τους στην Ανατολική "Κρήτη" μέχρι να "πεθάνει σωματικά" * για να μεταφερθεί στο παρελθόν της Βασιλείας του ως αθάνατος Ζην Ζευς. Ο Τυφώνας ενημέρωσε τους Τιτάνες ότι ο Ζευς πριν "ανδρωθεί" είναι σωματικά φθαρτός* και πρόσθεσε ότι αν διαμελιστεί και φαγωθεί θα "φυλακιστεί" η αιθέρια παρουσία του ως Πρόσωπο χωρίς δυνατότητα επανένωσης. Έτσι όταν "πεθάνει"* ο Ζευς δεν θα μπορέσει ως αιθέριο-υλικό Πρόσωπο να αναλάβει την Εξουσία στον Πάνω Κόσμο.(*σημείωση: Ο Ζευς μετά τον μυθολογικό σωματικό του θάνατο θάφτηκε στον Γιούχτα ενώ ως αιθέριο-υλικό Πρόσωπο εξουσίαζε τον Πάνω Κόσμο).

Ο Τυφώνας για να διευκολυνθούν οι πέντε Τιτάνες στον διαμελισμό του Δία, τους έδωσε πέντε παιχνίδια, που του είχε δώσει η κόρη (Ήρα) ένα στον καθένα ήτοι, ρόμβο, αστράγαλο, χρυσά μήλα Εσπερίδων, σβούρα και καθρέπτη, για να τα προσφέρουν και απασχολήσουν τον Δία.

Μετά την θεομηνία του Ωγύγου, η Κνωσσός κατελήφθη από τους Ιδαίους οι οποίοι εκδίωξαν τους Τελχίνες από την Κνωσσό και προσέφυγαν στην Τελχινεία Ρόδο. Στην Ρόδο οι Τελχίνειοι Τιτάνες της Τιταίας, ως πρόσφυγες έγιναν παραγιοί μεταλλουργών Τελχίνων που κατασκεύαζαν Άρπες, δηλαδή γερτά κοφτερά μαχαίρια. Οι Τιτάνες στην σχόλη τους, δάμαζαν ταύρους και συμμετείχαν συχνά σε διαγωνισμούς ταυροκαθάψειων.

Αποστολή Τιτάνων για να Διαμελιστεί ο μισητός Ζευς.

Ήταν ισημερία ανοίξεως, κάπου δώδεκα χιλιετίες πριν, με πάρα πολύ καλό καιρό, όταν οι Τιτάνες ξεκίνησαν την αποστολή Διαμελισμού Δία. Οι Τιτάνες Με άρπες, δηλαδή κυρτά μαχαίρια στη μέση τους, αναχώρησαν από την Ρόδο για Κρήτη. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αποβιβάστηκαν σε απόμερο τόπο, τα Γυψωρυχεία Σητείας, όπου προμηθεύτηκαν γύψο. Πεζή πέρασαν από την βυθισμένη πόλη Μόχλου και τον ανελέητο Κάστελα και έφτασαν στην Σητεία, όπου διανυκτέρευσαν στον λόφο Σφίγγας Πετρά. Την επόμενη μέρα πεζή, έφθασαν πριν νυχτώσει στην Πηγή Ζάκρου όπου είχαν έλθει πέντε Ιδαίοι και ένα νεαρό παιδί για να πάρουν νερό, το οποίο ούτε οι Τιτάνες ούτε ο Τυφών γνώριζαν ότι δεν ήταν ο νεαρός μισητός κούρος Ζευς... , γιατί δεν γνώριζαν ότι ο ακατονόμαστος μισητός θεός Ζευς είχε αποκτήσει στο μέλλον γιο, τον Ζαγρέα, Οι Τιτάνες τότε στρατοπέδευσαν εκεί κοντά και ζήτησαν "νοερά" την βοήθεια του Τυφώνα για να απομονώσουν και διαμελίσουν τον μισητό τους θεό κούρο.

Ο Τυφώνας είχε συμβουλέψει του Τιτάνες να διασκεδάζουν για να τραβήξουν την προσοχή του νεαρού θεού κούρου που για να τον συναντήσουν θα βοηθούσε, υποχθόνια υποκινώντας τον. Έτσι ο για αυτούς Ζευς, ο Ζαγρεύς, υποκινούμενος από τον Τυφώνα, αποφάσισε χωρίς τους προστάτες να κάνει περίπατο μόνος στο φαράγγι νεκρών Ζάκρου. Έτσι απομακρύνθηκε και όταν πλησίαζε στην πηγή της Ζάκρου σκέφτηκε να επιστρέψει. Στην επιστροφή του στο Άντρο του, ο Τυφώνας προκάλεσε αναπάντεχα χαλαζο- θύελλα και όλα σκεπάστηκαν από χαλάζι με αποτέλεσμα ο Ζευς κατ αυτουύς (ο Ζαγρεύς) να μην μπορεί να δει το μονοπάτι της επιστροφής. Έτσι αναγκάστηκε να περιμένει την βοήθεια των προστατών του ιδαίων, όταν τσίκνα κρέατος και φωνές του τράβηξαν την προσοχή. Ο μισητός για αυτούς μικρός θεός Ζευς (Ζαγρεύς) προχώρησε και είδε μια παρέα από πέντε κυνηγούς με ασπρισμένα Πρόσωπα με γύψο, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιά και έψηναν αντικριστά κρέατα. Οι Πέντε κυνηγοί, φώναζαν, σφύριζαν, τραγουδούσαν, χόρευαν, έτρωγαν και έπιναν, προκαλώντας την προσοχή των διερχομένων. Ο μικρός θεός (Ζαγρεύς) βρήκε αυτή την παρουσία των κυνηγών καλή για να περάσει την ώρα του, μέχρι να έλθουν οι προστάτες του Ιδαίοι και έπιασε μάλιστα κουβέντα μαζί τους, μη μπορώντας να διακρίνει στα βαμμένα άσπρα Πρόσωπά τους τις κακές προθέσεις τους. Έτσι οι κυνηγοί Τιτάνες, βρήκαν την μεγάλη ευκαιρία, που περίμεναν, τον Μικρό θεό χωρίς τους προστάτες του.

Για να απασχολήσουν, τον μικρό, ένας - ένας, πρόσφεραν τα πέντε δώρα της Ήρας, που τους είχε δώσει ο Τυφώνας. Από όλα τα δώρα ο Ζαγρεύς ενδιαφέρθηκε μόνο για τον καθρέφτη που σήμερα θα τον αναγνωρίζαμε σαν "κινητή παιχνιδο-μηχανή". Ξαφνικά οι πέντε Τιτάνες, βρήκαν την ευκαιρία να ορμήσουν στον ανύποπτο μέχρι εκείνη την στιγμή μικρό θεό (Ζαγρέα), και με τις άρπες- κυρτά μαχαίρια τους να επιχειρούν να τον κομματιάσουν. Τότε ο θεός Ζαγρεύς, κατάλαβε την δύσκολη θέση του και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια και να τρέχει με τους Τιτάνες ξωπίσω του. Ο μικρός θεός (Ζαγρεύς) ανηφόριζε και μεταμορφωνόταν σε φίδι με κέρατα, άλογο, τίγρη μέχρι που κυνηγημένος έφτασε στα Σκαλιά Ζάκρου όπου μεταμορφώθηκε σε Ταύρο. Ο μικρός θεός (Ζαγρεύς) μεταμορφώθηκε σε ταύρο, μη γνωρίζοντας, ότι οι Τιτάνες ήταν δεινοί δαμαστές και εκπαιδευτές Ταύρων. Έτσι ο μικρός θεός (Ζαγρεύς) παρόλο ότι τους ενημέρωνε συνεχώς ότι δεν είναι ο Ζευς, δεν τον πίστευαν και ως ταύρο τον διαμέλισαν οι Τιτάνες σε δεκαπέντε (15) κομμάτια, τα οποία τα μοιράστηκαν ανάτρία (3) ο καθένας τους. Αμέσως μετά οι Τιτάνες, άναψαν φωτιά και τα κομμάτια του Ταύρου- μικρού θεού (Ζαγρέα) που σούβλισαν σε ξύλα τα οποία κάρφωσαν γύρω από φωτιά για να ψηθούν αντικριστά γρήγορα για να τα φάνε.

Οι δυνατές Φωνές του μικρού θεού (Ζαγρέα) για βοήθεια, ακούστηκαν στο Ναό της Ακρωτηριανής θεάς Αθηνάς (Τοπλού) η οποία "εν ριπή οφθαλμού"  έφθασε στα Σκαλιά Ζάκρου και αφού ΄πληροφορήθηκε ότι τα κομμάτια ανήκουν στον διαμελισμένο μικρό θεό Ζαγρέα, πήρε τα δεκαπέντε κομμάτια τα οποία παρέλαβε από την θεά ο Ζην Ζεύς.

Αποτυχία με Αυτοκτονία Πέντε Τιτάνων.

Η αποτυχία των πέντε Τιτάνων τους οδήγησαν σε ομαδική Αυτοκτονία με απαγχονισμό. Οι πέντε Ιδαίοι, φύλακες τους ξεκρέμασαν και τους έκαψαν. Η Τιταία δεν τους πρόφτασε ζωντανούς και έστησε στα σκαλιά Ταύρο στην Μνήμη των δρώμενων των παιδιών της Πέντε Τιτάνων.

Σκαλιά, Ζαγρέα Εορτή, θυσιασμένου ως Ζευς με Διαμελισμό.

Ο διαμελισμός του θεού Ζαγρέα, σύμφωνα με την ιδιαίτερη θρησκεία των Ορφικών, γιορταζόταν στα Σκαλιά Ζάκρου Σητείας Κρήτης, μέχρι και τους πρώτους μΧ, αιώνες, με φαγοπότι διαμελισμένου ταύρου.

Σήμερα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Σκαλιά, πάνω από την πηγή της Ζάκρου, μετά την θεία λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι της εαρινής γιορτής του Αη Γιώργη με φαγοπότι.

Έτσι ζωντανεύει η παλιά παράδοση του διαμελισμού του Ζαγρέα με παραδοσιακή πεντα- νόστιμη ντόπια κατσίκα με "γαμοπίλαφο" ή με αντικριστά κρέατα αντί για ταύρο και συνοδά πειράγματα, μαντινάδες, τραγούδια, σφυρίγματα και χορούς και άλλα...

Στυλιανός Θ. Μητρόπουλος.

Η ανάρτηση αυτή διορθώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με σχετικές φωτογραφίες, πληροφορίες, στοχασμούς, δοξασίες, φήμες, συνωμοσίες, μυθοπλασίες, διαλόγους επιστημονικής φαντασίας, παραπομπές από πηγές και παλιά κείμενα, σχετικά ιστολόγια και πολλά πολλά άλλα.

Όλες οι σελίδες αυτής της Ιστοσελίδας είναι Ελεύθερης πρόσβασης από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε